Sunday, October 15, 2017

Hispter Teddy Bear

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya ingin berkongsi dengan semua soft toys yang saya jahit menggunakan pola/pattern daripada majalah online "One Thimble Magazine Issue 15" Ia adalah majalah online keluaran daripada negara Australia.

Today I wish to share the story about the soft toy that I made using the pattern from One Thimble Magazine Issue 15. It is an Australian online magazine.


Diperkenalkan, ini adalah Hipster Teddy Bear! 

Saya telah menjahit 2 jenis Hipster Bear. Hispter Teddy Bear ini adalah untuk Alya dan juga Mahathir.

Introducing the Hipster Teddy Bear!

I made two of them. One for Alya and one for Mahathir.



Pattern/pola daripada majalah One Thimble adalah berserta dengan tutorial penuh . Ia adalah pattern yang direka oleh Swoodson Says . Tutorial yang disediakan oleh Stephanie sangat mudah untuk diikuti. Setiap langkah disediakan dengan penerangan yang jelas serta bergambar (Step by step).

The pattern came with a complete tutorial. It is designed by Swoodson Says. The tutorial is easy to follow as it is illustrated with step-by-step instruction.



Untuk Hipster Teddy Bear yang berwarna biru ini, saya telah menggunakan kain daripada kemeja lama yang telah diberikan oleh  Tokwan Mahathir. Sejak Tokwan pencen, banyak juga koleksi kemeja yang masih elok kainnya telah diberikan kepada saya. 

Saya rasakan, projek ini adalah projek yang sesuai untuk menggunakan semula pakaian lama yang tidak mahu digunakan lagi. 

The blue Hipster Teddy Bear was made from an old shirt that was given by Mahathir's grandpa. Since he is already retired, he has given a lot of his old clothes to be used as project material.



Saya membezakan rupa kedua-dua teddy bear ini. Untuk Mahathir saya tambahkan cermin mata hipster dan untuk Alya tiada. 

Untuk kedua-dua bear ini, saya telah menggunakan kain cotton dan diisi dengan fiber filling. Saya menggunakan fiber filling yang dibeli daripada Spotlight Malaysia.

I differentiate the dolls by making making a spectacles for Mahathir's.

I used cotton and fiber filling for both bears. The filling was bought from Spotlight Malaysia.


Pada pendapat saya, teddy bear ini sangat sesuai untuk dijahit oleh sesiapa yang baharu mula belajar menjahit doll. Projek ini saya jalankan bersama Aira, Aisya dan juga Alya semasa cuti Summer Holiday yang lepas. Aira dan Aisya telah membantu saya untuk menyiapkan projek ini daripada menjahit Free Motion Applique (FMA) hingga mengisi filling dolls. Kami telah bekerjasama untuk menyiapkan kedua-dua teddy bear ini sambil menyanyi dengan lagu kegemaran semua. Yup! it is a family sewing time!



Jadi, sesiapa yang ingin mendapatkan pola Hipster teddy Bear ini boleh lah Klik Di SINI. Boleh dapatkan hanya pattern Hispter Teddy Bear sahaja ataupun beli keseluruhan majalah issue 15. One Thimble adalah salah satu majalah online kegemaran saya!

IMO, the teddy bear is a perfect start for those whose are new to doll-making. I made this project with Aira, Aisya and Alya over the summer holidays.They helped by using the Free Motion Technique (FMA) and filling up the doll. We worked hand in hand while singing the happy song. Yup! It was a family sewing time!



Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca blog saya.



InsyaAllah kita jumpa lagi di post akan datang!


Thank you for visiting my blog.

God willing, we will meet again in my next post.

Nadia

Monday, September 25, 2017

Makana Mermaid Skirts

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya hendak berkongsi Makana Mermaid Skirt daripada Tadah Patterns

Pola/pattern ini saya perolehi daripada majalah "One Thimble Issue 16"

Assalamualaikum everyone,

Today I would like to share the skirt that I had sewn for my children.

Makana Mermaid Skirt! Makana Mermaid skirt is a pattern from one of my favourite online magazine, "One Thimble issue 16". This skirt was designed by Tadah Patterns.



The girls love it sooo much!

Sejak issue 16 dikeluarkan, anak-anak saya sering bertanya tentang skirt mermaid ini. Mereka rasa teruja untuk bermain sebagai mermaid. Oleh itu, saya tiada pilihan melainkan memenuhi permintaan mereka.

Skirt ini amat mudah untuk di jahit. Sangat cepat untuk disiapkan. Kesemua anak-anak saya sukakan ekor mermaid mereka. Ia sesuai dijadikan sebagai costume ataupun hanya untuk imaginative play.

Since the Issue 16 been released, my children keep on asking me about this skirt. Playing mermaid is so much fun. Such a quick sew and my children love their Makana Mermaid tail. It is so great for imaginative play and stylish dress-up too.



Saya telah menggunakan fabrik lembut seakan kain sari. Fabrik ini saya beli semasa #dzfabricdestash di Instagram. Terdapat bermacam-macam warna boleh dipilih. Rambang mata nak memilihnya!

Fabrik ini terlalu lembut, untuk itu saya telah menggunakan teknik rolled hem menggunakan tapak roll di mesin jahit biasa.

I've used a soft sari-like fabric which I bought at #dzfabricdestash on Instargram. There were so many colours to choose from, it was difficult for me to make up my mind!



Untuk photoshoot kali ini, kami telah pergi ke Pantai di Bagan Lalang, Sepang. Anak-anak saya sangat teruja dan tak sabar untuk photoshoot kali ini. Masing-masing tak sabar untuk bergambar.

For this photoshoot, we went to Bagan Lalang Beach in Sepang. The kids were raring to go and put on a display of the costumes.




Yang lebih menyeronokkan ialah Makana skirt ini bukan sahaja boleh dipakai oleh perempuan sahaja, ia juga sesuai untuk kanak-kanak lelaki! 

Untuk Mahathir, saya telah memilih fabrik berwarna hitam. Terpulang kepada Mahathir nak jadi MerMAN ataupun Baby SHARK hehe....

What is more amazing is that the Makana skirt can also be worn by boys.

For Mahathir, I've chosen a black fabric. He could be a Merman or a Baby Shark...do do do...






Mahathir sangat suka dengan ekornya. Sebaik sahaja dia sarung skirt ini, terus berangan seakan-akan dia berenang-renang dengan ekor ikan.

Untuk Alya dan Mahathir saya telah menggunakan size yang sama iaitu size 2-3T.

Mahathir loves the tail. Right from the start, he would pretend that he is swimming like a fish.

I used the same measurement of 2-3T for Alya and Mahathir.



Alya pula, seronok kerana dapat ekor yang sama dengan Mermaid Doll.



This happens all the time when you ask for a pose...Alya sure will show you her talent! hehe


Untuk skirt ini, terdapat pilihan sama ada hendak memasang getah untuk tangan pada ekor masing-masing. Jika mereka hendak berjalan tanpa ekor meleret di jalan, bolehlah pasangkan getah di bahagian lengan masing-masing. Hebat kan pattern ni?!

The is an option of attaching a band at the tail. This would allow the kids to attach it to their wrist when they are walking. Isn't it great?!






Untuk Aira pula, saya telah menggunakan size skirt yang paling besar sekali. Pada mulanya, saya tak bercadang untuk menjahit skirt ini untuk Aira. Pada saya, mungkin Aira tak berminat lagi nak bermain sebagai mermaid lagi. Rupanya tidak! hehe... walaupun sudah 10 tahun, Aira masih nak bermain imaginative play dengan adik-adik. : )

I used the biggest size for Aira. In the beginning, I didn't plan to sew one for her as I thought that she would not be interested in dressing up as a mermaid. Turns out that my 10-year old is still interested to imaginative play with the siblings. :)
\



Untuk Aisya pula saya menggunakan size 5-7T. Aisya telah memilih sendiri warna ekornya iaitu berwarna gold.

I used size 5-7T for Aisya. She had chosen her own colour for the tail which is gold.




Keempat-empat anak ikan ini sangat bekerjasama sepanjang pengambaran kali ini. Sebabnya? Sebelum pengambaran di jalankan, mereka telah memilih sendiri rantai dan head gear apa yang hendak digunakan. Masing-masing memang terlebih excited memunggah kotak jewellary mama. : )

All four mermaids were so cooperative during the photoshoot. The reason? Before the photoshoot, they got to choose their own jewelry and  head gear.  :)




Love all the quilting effects.





Untuk bahagian ekor, saya telah menggunakan teknik quilting. Pattern/Pola asal ada diberikan quilting templates, tetapi saya tidak menggunakan templates yang diberikan. Saya telah melakar sendiri quilting ini sambil menjahit.  

Untuk keempat-empat ekor ini, saya telah menggunakan lebihan batting dan wadding yang saya ada di dalam simpanan. Saya telah menggunakan teknik sambungan dengan jahitan zig-zag untuk mendapatkan size yang diperlukan. 

I applied the quilting technique for the tail. Although the pattern were given, I had chosen to draft my own quilting pattern.

I used the the remaining batting and wadding that I had at my disposal. I used the zigzag technique to obtain the size that I want.

Bukan sahaja anak-anak saya seronok dengan Makana Skirt masing-masing, saya juga enjoy sepanjang proses menyiapkan skirt ini. Saya telah mengamalkan teknik slow sewing di mana walaupun skirt ini senang dan cepat untuk disiapkan, saya telah mengambil jalan supaya untuk tidak terlebih stress dan mengambil masa untuk menjahit . Untuk kesemua skirt ini saya telah mengambil masa satu minggu hehe..di selang-selikan dengan projek yang lain. 

Kepada sesiapa yang ingin menjahit sendiri Makana Skirt ini, bolehlah klik page One Thimble magazine untuk mendapatkan pola/pattern skirt sahaja ataupun dapatkan keseluruhan majalah.

I enjoyed making the Makana Skirt as much as my kids enjoyed them. I managed to practice slow sewing whereby even though the skirt is pretty easy to sew, I took my time to focus on each step of the way. All the skirts took a week to complete, as I was also involved in other projects.

To those who are interested in making the Makana Skirt, you can click the One Thimble magazine page to get the pattern or purchase the whole magazine.

Terima Kasih kerana sudi singgah dan membaca blog saya.

Hingga kita berjumpa di post akan datang!


Thank you for visiting my blog.

God willing, we will meet again in my next post.

Thursday, August 31, 2017

Selamat Hari Raya Aidiladha dari kami! Check out my blog for more info on the baju melayu that I've made for my son 😘 http://ift.tt/2wrB2j7 #jahitbynadia #handmadewithlove #bajumelayutelukbelanga #ybmelawatkawasan #instablog


Baju Melayu Teluk Belanga

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya nak berkongsi baju melayu teluk belanga yang saya jahit untuk si anak teruna, Mahathir. Baju melayu ini saya jahit pada bulan Jun yang lepas bersempena Hari Raya Aidilfitri 2017.

Today i would like to share the result of baju melayu belanga that i had sewn for my son, Mahathir. It was made last June for the Aidilfitri celebrations.


Ini kali pertama saya jahit baju melayu yang lengkap untuk Mahathir. Tahun lepas Mahathir masih baby saya hanya jahit baju melayu rompers sahaja. Kali ni Mahathir dapat complete set dengan seluar.

Agak mencabar sedikit, sebab kali ini saya menggunakan kain yang lembut dan licin.

This is the first time I am trying a complete baju melayu for Mahathir. Last year, I only made a romper baju melayu. This time I am pairing it with a pants.

It was quite challenging as the fabric tend to be slippery.  


Untuk baju melayu ini, saya tidak menggunakan mana-mana pattern kertas. Cara menggunting dan menjahit baju ini sama seperti menghasilkan baju kurung tradisional. Cuma baju melayu pendek labuhnya dan ada poket. 


Untuk ukuran pula, saya hanya mengambil ukuran dada, labuh baju dan labuh lengan. Untuk leher saya hanya menggunakan kaedah cuba-jaya sahaja...main agak-agak! hehe 

Untuk seluar pula saya menggunakan pola/pattern Big Butt Pants pattern daripada Made by Rae (Klik Di Sini) 

I didn't use any paper pattern for the baju melayu. The cutting and sewing technique is similar to traditional baju kurung.

For the shirt measurements, I used the age-old technique of trial and error by taking the measurements of chest, length of body and sleeves.

For the pants, I used the paper pattern from Big Butt Pants from Made by Rae (Klik Di Sini) 



Untuk mempercepatkan proses menyiapkan baju melayu ini, saya telah menggunakan jahitan mesin sepenuhnya. Untuk kemasan leher, lengan tangan dan hem baju saya menggunakan jahitan decorative stitch. Suka sangat dengan hasilnya. 


Jahitan deco-stitch ni sangat-sangat menjimatkan masa! Tak perlu lagi saya nak sembat tangan dan buatkan jahitan mata lalat ataupun jahitan tulang belut. Separuh hari dah dapat sepasang baju melayu hehe...well, knowing me! I'm the queen of short cut kan? hehe. 

Saya ada kongsikan gambar deco-stitch ini di akaun Instagram jahitbynadia.

To expedite the process of completing the baju melayu,i had sewn it completely using the sewing machine. I also used decorative stitch for finishing on the neckline, sleeve and hem. I simply love the result.

The decorative stitch saves me valuable time. There is no need to spend with manual sewing. I could finish the baju melayu with in half a day.

I have shared the pics of the deco-stitch in jahitbynadia Instagram account. 


Butang baju melayu kali ini saya gunakan butang berbentuk kereta berwarna kuning..comel kan?

Poket pula, saya hanya buatkan satu poket yang besar untuk Mahathir. Senang nak letak sampul duit raya!

Samping kali ini, saya hanya gunakan samping beli sahaja. Kekangan masa di bulan Ramadhan lepas membuatkan saya tak sempat nak jahit samping.

I used car-shaped buttons for the baju melayu. Don't they look cute?

For the pockets,  I decided to make a big single pocket for Mahathir. Easier for thim to store the duit raya packets!

I couldn't find time to sew the samping, so I just buy one for him.



Mahathir suka sangat-sangat dengan Baju Melayu ni. Lebih-lebih lagi bila digayakan dengan songkok di kepala.


Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca blog saya.


Hingga jumpa di post yang akan datang!

Mahathir loved the baju melayu. Especially worn with his songkok. 

Thank you for reading my blog.

Until we meet again in the next post.

Nadia xoxo

Wednesday, August 23, 2017

#117 Bow Blouse (Thread Fraction)


Assalamualaikum semua,

Lama rasanya saya tak update blog jahitbynadia ni. Walaupun saya bertekad untuk memastikan blog ini aktif, keperluan untuk menguruskan anak-anak yang sedang membesar tetap menjadi keutamaan bagi saya.


It has been quite a while since I updated this blog. Even though I had strive to ensure that this blog remains active, the need to manage the children who are growing up really fast remains a priority for me.


Hari ini saya nak berkongsi perihal blouse yang saya jahit untuk Aira dan Aisya menggunakan pattern daripada Thread Fraction. 

Alhamdulillah, saya telah berjaya menjadi tester untuk mencuba jahit pattern #117 ini sebelum ia dikeluarkan untuk dijual kepada umum pada bulan Mei yang lepas.


Today, I would like to share about the blouse that I had sewn for Aira and Aisya using the pattern from Thread Fraction.



Thank God, I was chosen as one of the testers for pattern #117 before it was release to public last May.





Blouse ini adalah pattern yang menggunakan kain jenis knit atau lebih dikenali sebagai kain t-shirt.


The pattern of the blouse requires the usage of knit fabric, also known as t-shirt fabric.






Untuk blouse hitam Aira saya telah menggunakan kain knit yang saya beli daripada local vendor iaitu Dzfabric. Aira memang sangat-sangat suka dengan kain ini kerana star pada kain ini sangat BLING gitu! hehe...

For Aira's black blouse, I had chosen a black knit that I bought from a local vendor Dzfabric. Aira loves the gold star motive on the fabric. It's so BLING...hehe.






Untuk Aisya pula saya gunakan kain knit yang dibeli dari Spotlight Malaysia. Kain ini pada asalnya saya beli untuk dijadikan blouse saya. Namun, setelah saya dapat pattern ini daripada Liz, saya merasakan adalah lebih sesuai untuk kain ini digunakan untuk blouse Aisya.


Meanwhile, I used a fabric that I bought from Spotlight Malaysia for Aisya's blouse. Originally, I wanted to use the fabric for my own blouse. But after receiving the pattern, I thought that it would be better to use it for Aisya.




Blouse ini memang sangat mudah untuk dijahit. Cepat dan mudah! Penerangan satu persatu di dalam tutorial yang disediakan oleh Liz memang sangat memudahkan. Ia sangat sesuai untuk beginner yang baru mula berjinak untuk menjahit.


The blouse is so easy to sew. Fast and simple! The step-by-step instruction in the tutorial is easy to comprehend. It is perfect for beginners.



Pada pendapat saya, bow pada blouse ini menyerlahkan sifat feminin kepada blouse.

IMHO, the bow on the blouse enhance the femininity of the blouse it self. 



Blouse ini boleh digayakan dengan skirt mahupun legging atau jeans. Saya suka kepada pattern yang versatile seperti. Ia memberikan kebebasan kepada anak-anak saya untuk menjadi kreatif.


The blouse can be matched with a skirt, legging or jeans. I love versatile patters such as this. It gives a creative freedom to my kids. 



Untuk top stitch bahagian leher, lengan dan hem blouse saya telah menggunakan Twin Needle untuk menampakkan hasil yang lebih profesional.


I used twin needle to top stitch the neck part. I felt that i gives a professional look to the blouse.






Best Friends For Ever!









Saya suka dengan dengan pattern #117 Blouse ini, ia sangat mudah dan sesuai dengan cuaca panas di Malaysia. Boleh untuk aktiviti lasak dan kelihatan feminin pada waktu yang sama. Untuk membeli pattern pdf ini, anda bolehlah pergi ke website Thread Faction (Klik Di Sini)

I love the pattern #117 as it is easy to make and suitable to be worn is the humid weather of Malaysia. One can remain active yet feminine at the same time. To buy this pattern, you can head to the Thread Faction website CLICK HERE.


Terima Kasih kerana sudi singgah dan membaca blog saya.

Sehingga berjumpa di post yang akan datang!

Thank you for visiting my blog.


Till we meet again in my next post!




Nadia xx

Monday, March 20, 2017

Lala polka dot skirt

Assalamualaikum,

Hari ini saya nak kongsi skirt yang saya jahit untuk Alya. 

Lala Skirt! Lala skirt ini adalah pattern yang boleh didapati di dalam online magazine kegemaran saya, "One Thimble issue 14". Lala skirt ini adalah hasil rekaan oleh Nikki Marsh daripada Bubby and Me Creations

Assalamualaikum everyone,

Today I would like to share the skirt that I had sewn for Alya.

Lala Skirt! Lala skirt is a pattern from one of my favourite online magazine, "One Thimble issue 14". This skirt was designed by Nikki Marsh from Bubby and Me Creations.

Love the alternating layers!

Dalam proses menghasilkan skirt ini, banyak teknik baru yang saya pelajari daripada step by step tutorial yang diberikan oleh Nikki. Antaranya, saya telah belajar untuk menggunakan mesin jahit tepi untuk kemasan hujung skirt iaitu "rolled hem". Seronok sangat apabila kita dapat belajar teknik baharu. Tutorial yang diberikan oleh Nikki sangat tersusun dan mudah untuk difahami.

I am official rolled hem convert! Tak sabar untuk mencuba teknik rolled hem ini untuk hasil jahitan yang akan datang.

In the process of creating the skirt, I had learnt several new techniques from the step-by-step tutorial given by Nikki. Among others is the technique of using the serger to create rolled hem. It fills me with joy whenever I pick up a new technique. The tutorial given by Nikki is so organised and easy to comprehend.

I am officially a rolled hem convert! I can't wait to use the rolled hem technique for my next projects.



Alya berumur 3 tahun dan ukuran size Alya memang sesuai dengan ukuran skirt 3T. Tidak seperti kakak-kakak yang perlu downsize..hahaha. 

Saya telah menggunakan kain cotton lembut untuk skirt ini. Kain ini saya beli semasa kami di Dakar, Senegal. Pada mulanya kain ini saya beli untuk dijadikan skirt Aira dan Aisya untuk dipakai semasa lawatan Disneyland Paris tahun 2014. Tetapi disebabkan mesin jahit saya rosak semasa sedang menjahit skirt itu, maka projek itu tergantung. 

Sebelum pulang ke Malaysia, saya cuba untuk mencari kain yang sama ini tetapi malangnya kain ini sudah habis dan tak ada lagi di kedai tu huhu. Alhamdulillah, selepas puas menyelongkar kotak-kotak fabrik saya, masih ada lebihan kain yang cukup untuk menghasilkan Lala Skirt ini. 

Alya is 3 years old and she fits perfectly for the 3T size. Unlike her sisters who always need to be downsized...hahaha.

I used soft cotton as the material for the skirt. The fabric was bought when we were in Dakar, Senegal. Innitially, I bought the fabric to be made into Aira/Aisya's skirt for our trip to Disneyland Paris in 2014. But my sewing machine gave up on me, so the project was postponed.

Before we left Senegal for Malaysia, I tried to search for the fabric. Unfortunately, it bwas already sold out! Thank God, after going through my fabric stash, there are still some fabric left to create this skirt. 


Pattern skirt ini juga sesuai untuk dijahit menggunakan tulle. Rasanya, saya akan cuba pula untuk menghasilkan Lala skirt ini menggunakan fabrik Tulle pula pada masa akan datang.

The pattern is also suitable for tulle. I think I will try to create a Lala skirt using tulle in the near future.

 Twirling effect: Approved!



Lala skirt ini juga sesuai dihasilkan menggunakan scrap fabrik. Kita boleh menggunakan fabrik yang berbeza warna bagi setiap tingkat. Comel kan?

The skirt would also fit well using fabric scraps. We can use different colours for each tier. I would be super cute, wouldn't it?



Suka sangat bila skirt ini ditiup angin ataupun apabila si comel melompat-lompat. Effect bouncy skirt sangat comel!

Terima Kasih kerana sudi singgah dan membaca blog saya.

Insya Allah kita berjumpa lagi di post akan datang.


I love it when the skirt is blown up by the breeze or when my cutie pie jumped up and down. The bouncy effect is super gorgeous!  

Thank you for visiting my blog.

God willing, we will meet again in my next post.

Saturday, March 4, 2017

Georgia Dress for Aira


Assalamualaikum semua,

Hari ini saya nak berkongsi dress yang saya jahit untuk Aira. Ini adalah Georgia Dress daripada Violette Field Threads.

Saya pernah berkongsi hasil menggunakan pola yang sama sebelum ini iaitu Flamingo Dress untuk Tia, Sila klik DISINI.

Assalamualaikum everyone,

Today I would like to share the dress that I had sewn for Aira. It is the Georgia Dress from Violette Field Threads.

I had shared the output from the same pattern previously which is the Flamingo Dress for Tia. Please click HERE.

  


Pola ini mempunyai 2 pilihan jenis skirt. Kita boleh memilih antara skirt bertingkat ataupun simple skirt. Pada kali ini, saya memilih untuk menjahit 3 tiered skirt untuk Aira. Dengan pilihan skirt jenis bertingkat ini, twirling faktornya adalah lebih tinggi...hehe. Gadis mana yang suka twirling skirt kan?

This pattern comes in 2 options. We can choose to between tiered skirt or a simple one. This time, I chose to make a 3-tiered skirt for Aira. This options would increase the twirling effect. All girls love twirling skirts, right?




Saya menggunakan kain yang Encik Suami belikan di Korea Selatan semasa beliau tahun lepas atas urusan kerja. Kain ini memang sangat best. Ia adalah kain jenis cotton yang tidak mudah kedut. Setiap kali selepas basuh baju, saya cuma perlu keringkan secara bergantung menggunakan hanger dan apabila sudah kering, saya tidak perlu seterika lagi.

Senang kan? Para-para ibu mesti suka kan? hehe

Untuk butang bahagian belakang pula, saya telah menggunakan butang bercorak payung. Butang ini saya beli semasa kami menetap di Afrika iaitu di Senegal,. Saya beli daripada kedai kesukaan saya iaitu Islima Store. Sila Klik DISINI untuk melihat apa yang ada di dalam kedai tu.

Para karfter pasti seronok kalau dapat jejakkan kaki di dalam kedai itu. Islima Store ni bukanlah kedai moden yang cantik seperti Spotlight, tetapi apa yang ada di dalam kedai itu sangat comel dan unik dan cukup untuk menggembirakan hati si tukang jahit.

I used the fabric that Mr Hubby bought in South Korea during his work trip last year. The fabric is superb. It is made of non-frizzy cotton. After  washing it, I just need to hang it to dry whitout having to iron it afterwards.

Easy peasy lemon squezzy.  All mothers love this, right? hehe.

I opted for umbrella-themed button for the back. I bought the button during our African tour in  Senegal. I bought it from my favourite store, Islima Store. Please click HERE to see what is inside the store

In terms of infrastructure, the store is not as modern as Spotlight, but the items displayed in the store is cute and exquisite, and would excite the heart of a crafter.




Kembali kepada cerita dress ini. Saya telah jahitkan juga headband yang menggunakan fabrik yang sama dengan baju. Knot headband ini saya gunakan cara yang sama dengan headband sebelum ini. Klik DISINI.

Back to the dress. I also sewn a headband using the same fabric as the dress. The knot is made using the same technique that I used before. Click HERE.



 Si ulat buku mama : )

Mama's bookworm :)



Gambar-gambar ini telah diambil semasa kami sekeluarga bercuti di Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Ia merupakan resort yang bertemakan pemandangan di Perancis yang sungguh cantik. Maklumat lanjut mengenai resort in boleh dilayari DI SINI.


The photos were taken during our family trip to Colmat Tropicale, Bukit Tinggi. It is a beautiful French-themed resort. Details of the resort can be found HERE.



Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca blog saya.

Insya Allah kita berjumpa lagi di post akan datang.

Thank you for visiting my blog.

God willing, we will meet again in my next post.